• Tuottaja:

    Novaia Azienda Agricola

  • Alue:

    Valpolicella Classica, Veneto, Italia

  • Tila:

    7 hehtaaria

  • Viljellyt rypäleet:

    Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara, Oseleta, Turchetta

  • Maaperä:

    Savi-, kalkki- ja merkelikivi, vulkaaniset kivilajit (basaltti)

  • Viljely:

    Luomusertifioitu



Vaonan perheen Novaia -viinitila sijaitsee Maranon laaksossa, aivan Veronan kaupungin kupeessa, Veneton alueella Pohjois-Italiassa. Perheen viinitarhat ovat Veneton kuuluisalla Valpolicellan alueella.

Novaian kartano rakennettiin 1400-luvulla, ja vuonna 1700 Vaonan perhe muutti kartanoon Veronan kaupungista. Hyvin pian he ostivat myös kartanoa ympäröivät maat ja 1800-luvun alussa he laajensivat tilaa entisestään. Novaian tila tuotti oliiviöljyä, viinirypäleitä ja viiniä, sekä kirsikoita ja silkkiperhosia. 1900-luvun vaihteessa perheyritys saavutti merkittävää kaupallista menestystä ja tilan viinit olivat alueen ensimmäisiä, jotka myytiin Veneton ulkopuolelle.

Tänä päivänä sukutilasta vastaavat veljekset Cesare ja GiamPaolo Vaona, yhdessä lastensa Cristinan ja Marcellon kanssa. Vuonna 2005 Cristina ja Marcello päättivät kehittää tilan viljelymenetelmiä yhä luonnonmukaisempaan suuntaan ja saavuttivat tilalle luomusertifikaatin vuonna 2014.

Novaian tila kattaa kokonaisuudessaan 10 hehtaaria, joista seitsemän on viinitarhoja ja loput oliivitarhoja.   Maranon laakson maaperä, leuto ympäristö sekä voimakas lämpötilaero päivän ja yön välillä luovat ihanteelliset olosuhteet Valpolicella-, Ripasso-, Amarone- ja Recioto-viineille.

Novaian tarhoilla viljellään pääasiassa Valpolicellan alueen tunnetuimpia rypälelajikkeita: Corvinaa, Corvinonea ja Rondinellaa. Osa tilan tarhoista on käytetty vanhempien alkuperäislajikkeiden, kuten Molinaran, Oseletan ja Turchettan, elvyttämiseen ja niiden kasvun edistämiseen. Viinitarhat sijaitsevat kukkulaisessa maastossa, 250–400 metrin korkeudessa merenpinnasta. Maaperä on koostuu savi-, kalkki- ja merkelikivestä, joiden lisäksi siihen on kerrostunut vulkaanisen toiminnan seurauksena syntynyttä kiveä, kuten basalttia.


Tuotevalikoima

 
 
 
 

Valpolicella Ripasso 2019 (0,75l)

  • Tuottaja: Novaia Azienda Agricola

  • Alue: Valpolicella Classica, Veneto, Italia

  • Tyyli: Punaviini

  • Rypälelajikkeet: Corvina, Corvinone, Rondinella 

  • Alkoholipitoisuus: 14 %

  • Vuosi: 2019

    Rypäleet on kerätty käsityönä Novaian tilan kukkulaisilta tarhoilta Valpolicella Classicon alueelta.

    Alkoholikäyminen tapahtuu luonnollisilla hiivakannoilla, kartionmallisissa tammiastioissa. Tämän jälkeen viini käy toisen kerran Ripasso -menetelmällä, eli Amarone-viinin kuivattujen rypäleiden kuorimassan kanssa.

    Viini kypsyy 12 kuukautta tammitynnyreissä ja 4 kuukautta pullossa.

 

 
 
 

Recioto della Valpolicella ‘Le Novaje’ 2019 (0,5l)

  • Tuottaja: Novaia Azienda Agricola

  • Alue: Valpolicella Classica, Veneto, Italia

  • Tyyli: Punaviini

  • Rypälelajikkeet: Corvina, Corvinone, Rondinella, Oselata

    (lisäksi alle 5% Turchetta ja Molinara)

  • Alkoholipitoisuus: 13 %

  • Vuosi: 2019

    Rypäleet on kerätty käsityönä tilan Le Novaje -tarhalta, joka sijaitsee 300 metrin korkeudella merenpinnan tasosta ja sen köynnösten maaperä koostuu ohuista kerroksista savi- ja kalkkikiveä.

    Rypäleiden luonnollinen kuivausprosessi (fruttaio) kestää 120-140 päivää. Alkoholikäyminen tapahtuu luonnollisilla hiivakannoilla, pienissä terässäiliöissä, ja kestää noin 40-50 päivää.

    Viini kypsyy 12 kuukautta tammitynnyreissä ja 6 kuukautta pullossa.

 

 
 
 
 

Amarone della Valpolicella ‘Le Balze’ 2015 (0,75l)

  • Tuottaja: Novaia Azienda Agricola

  • Alue: Valpolicella Classica, Veneto, Italia

  • Tyyli: Punaviini

  • Rypälelajikkeet: Corvina, Corvinone, Rondinella, Oselata

    (lisäksi alle 5% Turchetta ja Molinara)

  • Alkoholipitoisuus: 16,5 %

  • Vuosi: 2015

    Rypäleet on kerätty käsityönä tilan Le Balze -tarhalta, joka sijaitsee 300 metrin korkeudella merenpinnan tasosta ja sen köynnösten maaperä on pääasiassa merkeli-, savi- ja kalkkikiveä.

    Rypäleiden luonnollinen kuivausprosessi (fruttaio) kestää 120 päivää. Alkoholikäyminen tapahtuu luonnollisilla hiivakannoilla, kartionmallisissa tammiastioissa, ja kestää noin 30 päivää.

    Viini kypsyy 36 kuukautta tammitynnyreissä ja 12 kuukautta pullossa.