Hiroshiman prefektuuri japanissa
Kirei Shuzō sijaitsee pienessä Saijon kaupungissa Hiroshiman prefektuurissa, Japanin pääsaaren Honshun länsipuolella. Panimon historia ulottuu aina Edo-kaudelle (vuodet 1600–1868), jolloin se vielä tunnettiin nimellä “Yoshida sake”. Meiji-kaudella (vuodet 1868-1912) panimo nimettiin uudelleen Kireiksi.
Panimo sijaitsee kaupungin kuuluisalla saken tuotantoalueella, Sakagura Dorilla (Sake Brewery Street), missä on myös yhdeksän muuta Saijon alueen sakepanimoa. Panimot ovat lähellä toisiaan ja jokaiselle niistä on nimetty oma vesikaivo, joista Maneki -niminen on Kirein oma. Koska panimot käyttävät saken valmistukseen samoja luonnonvaroja, kuten vettä ja Hiroshiman alueella kasvatettua riisiä, panimot pyrkivät erottumaan toisistaan taitavalla tojilla (panimomestari) ja omalaatuisilla valmistusmenetelmillä.
Kirein nykyisenä tojina (pääpanimomestari) toimii Masahiro Nishigaki, joka on häntä edeltäneen panimomestarin Nobunishi Nishigakin poika. Masahiron aikana panimolla on keskitytty valmistamaan laadukkaita ja puhtaita sakeja; sitä ennen Kirein tuotanto painottui Futsu-shu sakeihin, eli ns. pöytäsakeihin, joille ei ole tarkkoja laatuluokituksia.
Masahiro uskoo, että laadukas koji takaa myös laadukkaan saken. Yleensä koji-homeen annetaan olla ja kasvaa riisin kanssa 48 tuntia lämpimissä olosuhteissa. Kirein panimolla koji-riisiä valmistetaan pidempään, yli 72 tuntia, ja se tarkistetaan aina kahden tunnin välein. Pidemmällä valmistusajalla mahdollistetaan yhä runsaampi umamisuus itse sakeen.
Tuotevalikoima
Kirei 80 Karakuchi (0,72l)
Tuottaja: Kirei Shuzō
Alue: Hiroshima, Japani
Tyyli: Junmai, Genshu, Muroka
Riisi: Shin-Senbon
Riisin kiillotusaste: 80 % (20 % riisinjyvästä kiillotettu pois)
Alkoholipitoisuus: 17 %
Pastörointi: Pastöroitu
Suodatus: Ei hiilisuodatettu
Junmai: ‘puhdas sake’ / ei lisättyä alkoholia
Genshu: laimentamaton sake / ei lisättyä vettä
Muroka: hiilisuodattamaton sake
Karakuchi: kuiva sake
Kirei 80 Karakuchi Nama (0,72l)
Tuottaja: Kirei Shuzō
Alue: Hiroshima, Japani
Tyyli: Junmai, Genshu, Muroka, Nama, Karakuchi
Riisi: Shin-Senbon
Riisin kiillotusaste: 80 % (20 % riisinjyvästä kiillotettu pois)
Alkoholipitoisuus: 17 %
Pastörointi: Pastöroimaton
Suodatus: Ei hiilisuodatettu
Junmai: ‘puhdas sake’ / ei lisättyä alkoholia
Genshu: laimentamaton sake / ei lisättyä vettä
Muroka: hiilisuodattamaton sake
Nama: pastöroimaton sake
Karakuchi: kuiva sake
Kirei 92 (0,72l)
Tuottaja: Kirei Shuzō
Alue: Hiroshima, Japani
Tyyli: Yamahai, Junmai, Genshu, Muroka
Riisi: Hattan Nishiki
Riisin kiillotusaste: 92 % (8 % riisinjyvästä kiillotettu pois)
Alkoholipitoisuus: 17 %
Pastörointi: Pastöroitu
Suodatus: Ei hiilisuodatettu
Yamahai -menetelmä: luonnollisen maitohappobakteerin käyttö, pidempi käymisprosessi
Junmai: ‘puhdas sake’ / ei lisättyä alkoholia
Genshu: laimentamaton sake / ei lisättyä vettä
Muroka: hiilisuodattamaton sake