Tuottaja: François et Julien Pinon
Alue: Vouvray, Loire, Ranska
Tila: 15 hehtaaria
Viljellyt rypäleet: Chenin Blanc, Côt, Grolleau
Maaperä: Savi-, pii-, ja kalkkikivi
Viljely: Luomusertifioitu
Pinonin viinitalo perustettiin vuonna 1786 ja se on ollut toiminnassa nyt jo kahdeksan sukupolven ajan. Tila sijaitsee Loiren laaksossa, Vouvrayn alueen koillisosassa, Vallée de Coussen rinteillä.
Vuonna 1987 François Pinon sai tilan haltuunsa isältään ja alkoi kehittää viininviljelyä ja kellarin toimintaa ekologisesti kestävämpään suuntaan. Pinonin tila onkin toiminut luomuviljelyn periaatteiden mukaisesti vuodesta 2003 alkaen (Ecocert-sertifikaatti 2003). Tänä päivänä François työskentelee yhdessä poikansa Julien Pinonin kanssa.
Tilan viiniköynnökset kattavat kokonaisuudessaan 15 hehtaaria ja ne on ripoteltu eri puolille Vallée de Coussen rinteitä. Köynnösten keski-ikä on noin 50 vuotta (0–20 vuotta: 15 %, 20–40 vuotta: 45 %, 40–70 vuotta: 40 %).
Viinitarhoilla viljellään pääasiassa Chenin Blanc -rypälelajiketta ja jonkin verran Côt - ja Grolleau -lajikkeita. Viinit ovat tyyliltään hienostuneita, kypsän hedelmäisiä sekä runsaan mineraalisia. Alueen maaperä on monipuolinen ja hyvin kalkkipitoinen (pääasiassa savi-, hiekka- ja piikiveä).
Tuotevalikoima
Les trois argiles 2019 (0,75l)
Tuottaja: François et Julien Pinon
Alue: Vouvray, Loire, Ranska
Tyyli: Valkoviini
Rypälelajikkeet: 100 % Chenin Blanc
Alkoholipitoisuus: 12,5 %
Vuosi: 2019
(Puolikuiva, jäännössokeri 15 g/l)
(Happopitoisuus: 7 g/l)
Chenin Blanc -rypäleet on poimittu käsityönä Vallée de Coussen rinteiltä - köynnösten keski-ikä on 35 vuotta ja niiden maaperä on pääasiassa hiekkaista savea, kalkkikivialustalla.
Alkoholikäyminen tapahtuu luonnollisten hiivakantojen avulla ja kestää 2-3 kuukautta. Tämän jälkeen viini kypsyy tammitynnyreissä 4-5 kuukauden ajan.
Vouvray Sec 2022 (0,75l)
Tuottaja: François et Julien Pinon
Alue: Vouvray, Loire, Ranska
Tyyli: Valkoviini
Rypälelajikkeet: 100 % Chenin Blanc
Alkoholipitoisuus: 12,5 %
Vuosi: 2022
(Kuiva, jäännössokeri 3 g/l)
(Happopitoisuus: 6,5 g/l)
Chenin Blanc -rypäleet on poimittu käsityönä Vallée de Coussen rinteiltä - köynnösten keski-ikä on 35 vuotta ja niiden maaperä on savea, kalkkikivialustalla.
Alkoholikäyminen tapahtuu luonnollisten hiivakantojen avulla ja kestää 2-3 kuukautta. Tämän jälkeen viini kypsyy tammitynnyreissä 4-5 kuukauden ajan.
Rosé Pétillant 2021 (0,75l)
Tuottaja: François et Julien Pinon
Alue: Vouvray, Loire, Ranska
Tyyli: Kuohuviini
Rypälelajikkeet: 50 % Côt, 50 % Grolleau
Alkoholipitoisuus: 12,5 %
Vuosi: 2021
Kuohuviiniin on käytetty kahta Loiren laakson paikallista, punaista rypälelajiketta: Côt ja Grolleau. Rypäleet on poimittu käsityönä Vallée de Coussen rinteiltä - köynnösten keski-ikä on 40 vuotta ja niiden maaperä on savea, kalkkikivialustalla.
Alkoholikäyminen tapahtuu spontaanisti, luonnollisten hiivakantojen ansiosta. Kahden viikon jälkeen viini pullotetaan; se jatkaa käymistään pullossa vielä 15 päivän ajan, tuottaen samalla kuplat. Viiniä ei ole suodatettu ja se on tyyliltään kuiva (non-dosé, 3 g/l).
TUOTETTA EI OLE TÄLLÄ HETKELLÄ VARASTOSSA
Vouvray Brut 2019 (0,75l)
Tuottaja: François et Julien Pinon
Alue: Vouvray, Loire, Ranska
Tyyli: Kuohuviini
Rypälelajikkeet: 100 % Chenin Blanc
Alkoholipitoisuus: 13,5 %
Dosage: Brut 8 g/l
Vuosi: 2019
Kuohuviini on valmistettu Chenin Blanc rypäleistä, perinteisellä Méthode traditionnelle -menetelmällä. Rypäleet on poimittu käsityönä Vallée de Coussen rinteiltä - köynnösten keski-ikä on 45 vuotta ja niiden maaperä on savea, kalkkikivialustalla.
Perusviinin alkoholikäyminen tapahtuu, sekä tammitynnyreissä että terästankeissa, spontaanisti luonnollisten hiivakantojen ansiosta ja kestää 4-6 viikkoa. Toinen käyminen ja kypsytys pullossa hiivasakan päällä 18-24 kuukauden ajan. Viini suodatetaan kevyesti ennen uudelleenkorkitusta.
Moelleux 2018 (0,75l)
Tuottaja: François et Julien Pinon
Alue: Vouvray, Loire, Ranska
Tyyli: Makea viini
Rypälelajikkeet: 100 % Chenin Blanc
Alkoholipitoisuus: 13,5 %
Jäännössokeri: 60 g/l
Happopitoisuus: 6 g/l
Vuosi: 2018
Moelleux 2018 valmistettu Chenin Blanc -rypäleistä, jotka on poimittu käsityönä Vallée de Coussen rinteiltä - köynnösten keski-ikä on 55 vuotta ja niiden maaperä on savea, kalkkikivialustalla.
Alkoholikäyminen tapahtuu spontaanisti, luonnollisten hiivakantojen ansiosta ja kestää 2-3 kuukautta. Tämän jälkeen viini kypsyy tammitynnyreissä 4-5 kuukauden ajan hienojen hiivasakkojen päällä ja se suodatetaan ennen pullotusta.
Botrytis 1995 (0,5l)
Tuottaja: François Pinon
Alue: Vouvray, Loire, Ranska
Tyyli: Makea viini
Rypälelajikkeet: 100 % Chenin Blanc
Alkoholipitoisuus: 11 %
Jäännössokeri: 150 g/l
Happopitoisuus: 3,5 g/l
Vuosi: 1995
Viini on valmistettu myöhään kerätyistä ja jalohomeisista Chenin Blanc rypäleistä, jotka on poimittu käsityönä Vallée de Coussen rinteiltä - köynnösten keski-ikä on noin 45 vuotta ja niiden maaperä on pääasiassa savea ja piikiveä (silex noir), kalkkikivialustalla.
Alkoholikäyminen tapahtuu spontaanisti, luonnollisilla hiivakannoilla ja kestää 3-4 kuukautta. Tämän jälkeen viini kypsyy hienojen hiivasakkojen päällä tammitynnyreissä 4-5 kuukauden ajan ja suodatetaan ennen pullotusta.
Moeulleux 1993 (0,75l)
Tuottaja: François Pinon
Alue: Vouvray, Loire, Ranska
Rypälelajikkeet: Makea viini
Rypäleet: 100 % Chenin Blanc
Alkoholipitoisuus: 13,5 %
Jäännössokeri: 75 g/l
Happopitoisuus: 4,5 g/l
Vuosi: 1993
Moelleux 1993 on valmistettu Chenin Blanc rypäleistä, jotka on poimittu käsityönä Vallée de Coussen rinteiltä - köynnösten keski-ikä on noin 45 vuotta ja niiden maaperä on pääasiassa savea ja piikiveä (silex noir), kalkkikivialustalla.
Alkoholikäyminen tapahtuu spontaanisti, luonnollisilla hiivakannoilla ja kestää 2-3 kuukautta. Tämän jälkeen viini kypsyy hienojen hiivasakkojen päällä tammitynnyreissä 4-5 kuukauden ajan ja suodatetaan ennen pullotusta.
Goutte d'Or 1990 (0,75l)
Tuottaja: François Pinon
Alue: Vouvray, Loire, Ranska
Tyyli: Makea viini
Rypälelajikkeet: 100 % Chenin Blanc
Alkoholipitoisuus: 12 %
Jäännössokeri: n. 100 g/l
Happopitoisuus: 4,5 g/L
Vuosi: 1990
Goutte d'Or 1990 on valmistettu kypsistä ja auringon kuivaamista Chenin Blanc rypäleistä, jotka on poimittu käsityönä Vallée de Coussen rinteiltä - köynnösten keski-ikä on noin 65 vuotta ja niiden maaperä on pääasiassa savea, kalkkikivialustalla.
Vuosi 1990 oli kuuma ja kuiva vuosi Loiren laaksossa, mikä mahdollisti kauniiden makeiden viinien tuotannon hyvin myöhään kerätyistä rypäleistä.
Alkoholikäyminen tapahtuu spontaanisti, luonnollisilla hiivakannoilla ja kestää 3 kuukautta. Tämän jälkeen viini kypsyy hienojen hiivasakkojen päällä tammitynnyreissä 4-5 kuukauden ajan ja suodatetaan ennen pullotusta.