Tuottaja: Domaine Pignier
Alue: Montaigu, Jura, Ranska
Tila: 13 hehtaaria
Viljellyt rypäleet: Chardonnay, Savagnin, Poulsard, Trousseau
(Petit Béclan, Peloursin, Gueuche, Sauvignonasse, Lignan, Rèze, Sacy, Humagne, Altesse, Mondeuse, Trousseau gris)
Maaperä: Savi- ja kalkkikivi
Viljely: Luomu & biodynaaminen viljely (sertifioitu)
Domaine Pignier sijaitsee Montaigun kylässä Juran alueella Ranskassa ja on nykyään kylän ainoa viinitalo.
Tilan historia ulottuu aina 1200-luvulle, jolloin kartusiaanimunkit toimivat alueen ensimmäisinä viinintekijöinä. Tila myytiin Pignierin perheelle vuonna 1794 ja se on ollut heidän sukunsa hallussa seitsemän sukupolven ajan. Tänä päivänä 13 hehtaarin viinitarhoja johtavat sisarukset Jean-Etienne, Antoine ja Marie-Florence Pignier.
1990-luvulla Pignierin tilan viininviljelyä ja viinivalmistusta kehitettiin luonnonmukaisempaan suuntaan - tai oikeastaan siihen palattiin. Pignierin perhe otti vähitellen unohdettuja tekniikoita käyttöönsä ja vähensivät voimakkaita kemikaaleja, kuten torjunta-aineita ja synteettisiä lannoitteita. Seuraavan kymmenen vuoden aikana tilalla alettiin harjoittaa biodynaamista viljelyä, ja vuonna 2003 Domaine Pignier sai Demeter-sertifikaatin. Viinit ovat myös luomusertifioituja.
Tuotevalikoima
G P S 2022 (0,75l)
Tuottaja: Domaine Pignier
Alue: Montaigu (Côtes du Jura), Jura, Ranska
Tyyli: Valkoviini
Rypälelajikkeet: 40 % Gamay Blanc (=Chardonnay), 40 % Poulsard & Trousseau, 20 % Savagnin Blanc & Rose
(pieniä määriä myös muita paikallisia lajikkeita; Petit Béclan, Peloursin, Gueuche, Sauvignonasse, Lignan, Rèze, Sacy, Humagne, Altesse, Mondeuse, Trousseau gris)
Alkoholipitoisuus: 12,5 %
Vuosi: 2022
G P S on sekoite, pääasiassa kolmea rypälelajikketta; Chardonnay, Poulsard ja Savagnin. Näiden kolmen rypälelajikkeen köynnökset on kasvatettu samalla palstalla, Val de Sornen laaksossa.
Rypäleet kerätään käsin viiniköynnöksineen ja kaikki rypäleet murskataan kevyesti yhdessä. Alkoholikäyminen tapahtuu luonnollisten hiivakantojen avulla. Sekä käymisprosessi että viinin kypsytys tapahtuvat tammitynnyrissä ja amforassa.
Poulsard 2022 (0,75l)
Tuottaja: Domaine Pignier
Alue: Montaigu (Côtes du Jura), Jura, Ranska
Tyyli: Punaviini
Rypälelajikkeet: 100 % Poulsard
Alkoholipitoisuus: 11,5 %
Vuosi: 2022
Heleä ja runsaan marjaisa punaviini on valmistettu Poulsard -rypälelajikkeesta, joka on viljelty Val de Sornen laaksossa.
Rypäleet on kerätty käsityönä ja ne maseroituvat 15 päivää. Alkoholikäyminen tapahtuu luonnollisten hiivakantojen avulla ja viini kypsyy seitsemän kuukauden ajan tammitynnyreissä.
Sauvageon 2020 (0,75l)
Tuottaja: Domaine Pignier
Alue: Montaigu (Côtes du Jura), Jura, Ranska
Tyyli: Valkoviini
Rypälelajikkeet: 100 % Savagnin (Savagnin Blanc & Savagnin Jaune)
Alkoholipitoisuus: 14 %
Vuosi: 2020
Viini on valmistettu Savagnin -rypäleistä, jotka on kerätty käsityönä Vallièren laaksosta.
Rypäleiden murskaaminen ja alkoholikäyminen tapahtuu “munanmuotoisessa”, ovaalissa betonisäiliössä (Oeuf de Beaune) luonnollisten hiivakantojen avulla 11 kuukauden ajan (sakka on jatkuvassa liikkeessä sisäisen virtauksen ansiosta, jota kutsutaan Brownin liikkeeksi).
Käymisen päätyttyä, viini kypsyy samassa astiassa.
Vin de Paille 2012 (0,375l)
Tuottaja: Domaine Pignier
Alue: Montaigu (Côtes du Jura), Jura, Ranska
Tyyli: Makea viini
Rypälelajikkeet: 30 % Chardonnay, 30 % Savagnin, 30 % Poulsard, 10 % Trousseau
(pieniä määriä myös muita paikallisia rypälelajikkeita)
Alkoholipitoisuus: 15 %
Vuosi: 2012
Jäännössokeri: 117 g/l
Vin de Paille 2012 on makea viini, johon käytetyt rypäleet on kuivattu olkipedillä tai katosta riiputtamalla talven ajan.
Rypäleet murskataan helmikuussa ja alkoholikäyminen kestää 8-10 kuukautta, minkä jälkeen viini kypsyy tammitynnyreissä.
Kaikki viinin rypälelajikkeet on poimittu Les Gauthières -palstalta.